Mooi Trouwen, Mark van Leeuwen, trouwceremonie, huwelijksceremonie, trouwambtenaar, BABS, ceremoniespreker

Mark van Leeuwen

Liefde voor verhalen, passie voor verbinding

Zo’n vijftien jaar geleden zat ik aan het water. De zon scheen, het was een zomerse dag en langs de rivier had ik een fijn plekje gevonden. Ik genoot van het uitzicht en was, tussen het zwaaien naar de passerende bootjes door, aan het schrijven. Geen boek, bundel, of gedicht maar meer een verzameling woorden die mij te binnen schoten als ik aan mijn toekomst dacht.

Van al hetgeen dat ik schreef, bleef één woord mij het meeste bij:

Kerkbankje

Te midden van alle ingevingen sprong het er echt tussen uit. Waarom? Dat wist ik niet. Ondanks dat ik wel eens een kerk bezocht en Katholiek ben opgevoed, kon ik de symboliek van het woord kerkbankje destijds niet verklaren.

Als ik de blaadjes papier er nu bij haal en het woord weer zie, begin ik te glimlachen. Wat ik op die mooie dag aan het water nog niet weten kon, was dat ik later jaren als ceremoniespreker heel veel kerkbankjes zou gaan zien. Vaak in mooie gebouwen, op prachtige plekken, voorzien van een rijke historie.

Kerkbankje is voor mij nu symboliek voor de gave waarmee ik voor mensen iets betekenen kan. Ik heb het vermogen om écht contact te maken, versta de kunst om een verhaal te vertellen en heb de passie om verbinding te creëren.

Voor het leiden van een mooie ceremonie heb je natuurlijk nog wel meer nodig. Wat naar mijn idee ook belangrijk is, is de capaciteit om een fijne sfeer te scheppen, jezelf in te leven en de juiste vragen te stellen. Als je daarover beschikt, kan je met het bruidspaar een vertrouwensband creëren die in de aanloop naar de wedding van grote betekenis is.

Nadat het kwartje was gevallen, besloot ik er werk van te maken. Ik schreef de burgemeester van Woerden een brief, had een prettig sollicitatiegesprek en werd, zoals dat heet, benoemd en beëdigd tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Al bij de eerste ceremonie in het stadhuis koos ik voor een interactieve stijl. Ik schreef geen speech, maar stelde wel vragen aan familie en vrienden in de zaal. Zo creëerde ik een losse en gemoedelijke sfeer, waarbij iedereen het naar zijn zin had.

Het concept dat ik destijds bedacht, vormt tegenwoordig de basis voor de ceremonies die ik in binnen- en buitenland verzorg. Ik besteed veel tijd aan de kennismaking, ontwerp met het bruidspaar een persoonlijke ceremonie, vertel sprankelend een verhaal, ga de interactie aan en nodig mensen uit om te verwoorden hoeveel zij voor elkaar betekenen. Dat is toch prachtig om te doen!

Tot zover over mij. Ben ik zelf getrouwd? Nee, nog niet. Ik woon samen met mijn lieve vriendin Titia, haar kanjers Daniel en Sophie en onze prachtige zoon Maxime.

De plek voor een huwelijksaanzoek weet ik overigens al wel. Maar ja, als ik die nu met je deel, is het voor mijn lief natuurlijk geen verrassing meer…

Referenties

Mooi Trouwen, Mark van Leeuwen, trouwceremonie, huwelijksceremonie, trouwambtenaar, BABS, ceremoniespreker

Stanley & Marjan

Paviljoen van de Dame
08 september 2017
22 maart 2018

Video’s

Mooi Trouwen, Mark van Leeuwen, trouwceremonie, huwelijksceremonie, trouwambtenaar, BABS, ceremoniespreker

Stefan & Fanny

Landgoed Duin & Kruidberg
23 september 2017
8 november 2017

Foto’s

Mooi Trouwen, Mark van Leeuwen, trouwceremonie, huwelijksceremonie, trouwambtenaar, BABS, ceremoniespreker

Foto

14 april 2016