Mooi Trouwen, Mark van Leeuwen, trouwceremonie, huwelijksceremonie, trouwambtenaar, BABS, ceremoniespreker

Mark van Leeuwen

Van burgemeester naar ceremoniespreker

Mijn verhaal begint bij meester Bader. Toen ik twaalf was, benaderde hij mij voor de hoofdrol in het eindejaarstoneelstuk van de basisschool. “Dat kan jij wel,” sprak hij op vriendelijke toon. “Je durft op het podium te staan. Wil jij de burgemeester spelen, die zijn ambtsketting kwijt is?”

Ik zei maar braaf ja en begon met repeteren. Wanneer ik er nu aan terugdenk, begin ik te glimlachen. Geen moment waren er zenuwen. Ik vond het leuk om met mijn klasgenoten toneel te spelen. Helemaal toen ik zag hoeveel plezier onze ouders aan het optreden beleefden.

Nu, vele jaren later, realiseer ik me dat ik als ceremoniespreker eigenlijk hetzelfde doe als in mijn kinderrol van burgemeester. Ik sta voor een groep mensen, deel een verhaal en zorg ervoor dat iedereen straalt. Daar heb ik nooit voor geleerd. Dat is mijn natuurlijk talent, waar ik elke dag dankbaar voor ben.

Na mijn benoeming tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in 2004 koos ik meteen voor een interactieve stijl. Ik schreef geen speech, zoals collega’s doen, maar stelde vragen aan familie en vrienden in de zaal. Zo ontstond er een losse en gemoedelijke sfeer, waarbij iedereen het naar z’n zin had.

De stijl die ik destijds koos, vormt tegenwoordig de basis voor de ceremonies die ik in binnen- en buitenland verzorg. Ik besteed veel tijd aan de kennismaking, ontwerp een persoonlijke ceremonie met het bruidspaar, ga de interactie aan en nodig mensen uit om te verwoorden hoeveel zij voor elkaar betekenen. Dat is toch prachtig om te doen!

Ben ik zelf getrouwd? Nee, nog niet. Ik woon samen met mijn lieve vriendin Titia, haar kanjers Daniel en Sophie en onze prachtige zoon Maxime.

De plek voor een huwelijksaanzoek weet ik overigens al wel. Maar ja, als ik die nu met je deel, is het voor mijn lief natuurlijk geen verrassing meer…

Referenties

Mooi Trouwen, Mark van Leeuwen, trouwceremonie, huwelijksceremonie, trouwambtenaar, BABS, ceremoniespreker

Martijn & Esther

Slot Doddendael
17 augustus 2018
18 oktober 2018

Aanpak

Mooi Trouwen, Mark van Leeuwen, trouwceremonie, huwelijksceremonie, trouwambtenaar, BABS, ceremoniespreker

Aanpak

13 september 2018

Video’s

Mooi Trouwen, Mark van Leeuwen, trouwceremonie, huwelijksceremonie, trouwambtenaar, BABS, ceremoniespreker

Arvin & Shauna

Landgoed Groot Warnsborn
28 juli 2018
9 oktober 2018