Meest gestelde vragen

De bruidsparen die ik ontmoet, hebben veel vragen over de ceremonie. Om jullie nu alvast van dienst te zien, deel ik mijn antwoorden op de meest gestelde.

Staat jullie vraag er niet tussen? Stuur dan een berichtje. Ik reageer dezelfde dag.

Ja. Ik ben door de gemeente Montfoort aangewezen en door de rechtbank Utrecht beëdigd als Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS). Daardoor word ik in elke Nederlandse gemeente voor één dag als trouwambtenaar aangewezen om jullie huwelijk te voltrekken.

Ja, allemaal. En bij elke foto denk ik terug aan de leuke kennismaking, de gezamenlijke voorbereiding en natuurlijk hun ceremonie op een fraaie locatie. Ik kan er nog steeds van genieten en ben de bruidsparen (en hun fotografen) dan ook dankbaar dat ik hun beelden aan jullie mag laten zien.

Vanaf de start tot nu heb ik voor bijna 500 bruidsparen ceremonies mogen ontwerpen en verzorgen. Toen ik begon, was ik één van de eerste ceremoniesprekers in Nederland en in de tussenliggende jaren heb ik er echt een vak gemaakt.

Elk bruidspaar en iedere ceremonie is voor mij uniek. Als we elkaar ontmoeten, zullen jullie ervaren dat ik een gepassioneerde professional ben, die zijn kennis en ervaring bij de creatie van jullie ceremonie graag benut.

Waarschijnlijk wel. Bij een groot aantal locaties in binnen- en buitenland heb ik trouwceremonies mogen verzorgen. Daardoor ken ik de weg en weet ik precies waar je bij een kasteel, landhuis, hotel of buitenplaats op moet letten. Bij referenties zie je een overzicht van waar ik zoal geweest ben.

Overigens word ik nog steeds door bruidsparen met hun locatiekeuze verrast. Dat vind ik leuk. Er zijn zoveel mooie plekken om te trouwen. Ik ben nu al benieuwd naar die van jullie!

Graag. Bij borgo’s in Italië, chateaus in Frankrijk, casa’s in Spanje of in een kerkje in Portugal mag ik jullie ceremonieel trouwen. De vliegreis op en neer, het plaatselijke vervoer en het eventuele verblijf stem ik van tevoren met jullie af.

De officiële huwelijksvoltrekking, waarbij jullie rechtsgeldig voor de wet trouwen, mag ik in het buitenland niet verzorgen. Dat dient of een lokale ambtenaar (burgemeester) te doen, of in de aanloop ernaar toe een Nederlandse ambtenaar van de burgerlijke stand.

Regelmatig. Alhoewel ik tijdens mijn studie nooit een 10 voor buitenlandse talen heb gehaald, kan ik een ceremonie uitstekend in het Engels verzorgen.

Als het aantal internationale gasten echter klein is, verwelkom ik ze bij de opening in het Engels zodat ze zich volledig onderdeel van het gezelschap voelen.

Is het aantal gasten uit het buitenland wat groter, kan ik de Nederlandse en Engelse taal afwisselen. Zonder dat de vaart er dan uit gaat, is de ceremonie voor iedereen goed te volgen.

Dat is een intensief proces. Ik stel veel vragen, luister aandachtig en stem met jullie af welke details van het verhaal wel of niet gedeeld mogen worden. Altijd zorgvuldig, ook bij het ontwerp van jullie ceremonie.

Daarnaast nodig ik jullie uit om tijdens de voorbereiding over de liefde voor elkaar én over de liefde voor familie en vrienden te vertellen. Met die methodiek creëer ik een levendige ceremonie waarin mensen zich geliefd en verbonden voelen. Bij Aanpak lees je daar meer over.

Dat is een vraag die ik met -ja- en -nee- beantwoorden kan.

Ja, omdat het voorlezen van geloften, vows of een liefdesbrief het meest romantische moment van de ceremonie is. De liefde voor elkaar spat er dan echt vanaf.

Nee, als het voorlezen te veel stress of onzekerheid oplevert. Dat belemmert jullie bij het genieten van alle mooie momenten tijdens de ceremonie. In dat geval kunnen jullie mij vragen het liefdesverhaal te maken, of ervoor kiezen wel de geloften aan elkaar voor te lezen, maar dan tijdens een intiem moment dat jullie met z’n tweeën zijn.

Graag zelfs. Net als je vader, zus, broer, opa, oma, vriend of vriendin. Zij kennen jullie van heel dichtbij en hebben bijzondere momenten met jullie beleefd.

Wel raad ik jullie aan de speeches enigszins te regisseren. Dan komen ze beter uit de verf. Bij 10 tips lees je daar meer over.

Bij een ceremonie binnen: altijd doen. Ik ben er groot liefhebber van. Muziek, van Spotify of live door een DJ of muzikant, draagt bij aan de intimiteit die ik tijdens de ceremonie creëer.

Bij een ceremonie buiten is er vaak het geluid van de vogels. Alleen dat al zorgt voor prachtige muziek.

Dat is afhankelijk van jullie wens. Omdat mensen bij een trouwambtenaar al snel aan een saaie speech denken, wensen ze bij voorbaat een korte ceremonie. Dan zijn ze er maar snel vanaf.

Echter, bij de ceremonies die ik verzorg, creëer ik een levendige sfeer en bestaat het geheel uit onderdelen met veel variatie. Daardoor beleef je als het ware een voorstelling, die voor je gevoel zo voorbij is. Bruidsparen die ik trouw, kiezen dan ook vaak voor een 45-, 60- of 75-minuten ceremonie.

Dat hangt af van de lengte van de ceremonie. Bij investering lees je de bedragen inclusief BTW en reiskosten.

Typ in Google -trouwen- en de gemeentenaam van jullie trouwlocatie. Waarschijnlijk komen jullie dan al snel op een gemeentepagina die alle informatie over het trouwen versterkt.

Kans is groot dat jullie huwelijk digitaal aangemeld kan worden. Zorg ervoor dat jullie de kopie identiteitsbewijzen van jullie zelf en van jullie getuigen klaar hebben liggen om mee te sturen.

Aanmelding van jullie huwelijk kan vanaf een jaar tot twee weken voor jullie trouwdatum.

Als jullie mij kiezen, stuur ik bij de bevestiging mijn kopie paspoort, aanwijzing, beëdiging en actiefverklaring mee. Deze documenten worden door de gemeente van jullie trouwlocatie gevraagd.

Bij de aanmelding kunnen jullie waarschijnlijk een formulier downloaden waarmee jullie aan de gemeente toestemming vragen dat ik jullie trouw. Dat formulier vullen jullie in, onderteken jullie en sturen jullie samen met mijn documenten naar de gemeente. De aanvraag gaat dan vanzelf lopen en wordt zeker weten goedgekeurd.

Natuurlijk. Bij 10 tips benoem ik een aantal punten die de ceremonie naar mijn idee mooier maken en die ik tijdens de ontmoeting met bruidsparen bespreek.

Nee, nog niet. Ik woon samen met mijn lieve vriendin Titia, haar kanjers Daniel en Sophie en onze prachtige zoon Maxime.

De plek voor een huwelijksaanzoek weet ik al wel. Hou ik nu nog even geheim, maar wellicht komt ie ter sprake als ik naar jullie wedding, verhaal én aanzoek vraag.

Zij gingen jullie voor

In de onderstaande video’s van 1 minuut ervaar je hoe door mij getrouwde bruidsparen op hun ceremonie terugkijken.

Jamie & Rachèl

Lantos & Helen

Huub & Phylicia

Mooi Trouwen, Mark van Leeuwen, trouwceremonie, huwelijksceremonie, trouwambtenaar, BABS, ceremoniespreker

Aanpak

13 september 2018

Contact

31 oktober 2016